Sheabutter of frambozenzalf tegen eczeem?

Sheabutter of frambozenzalf tegen eczeem?

Sheabutter voor Eczeem: Een Natuurlijke Oplossing

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking, jeuk en roodheid van de huid. Het kan een grote impact hebben op het dagelijks leven en het welzijn van degenen die eraan lijden. Hoewel er verschillende medische behandelingen beschikbaar zijn, wenden veel mensen zich tot natuurlijke remedies om verlichting te vinden. Een van deze natuurlijke remedies is sheabutter.

Wat is Sheabutter?

Sheabutter is een vet dat wordt gewonnen uit de noten van de sheaboom (Vitellaria paradoxa), die in Afrika voorkomt. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in huidverzorging vanwege zijn hydraterende en genezende eigenschappen. De boter is rijk aan vetzuren en vitamines, waaronder vitamine A, E en F, die allemaal gunstig zijn voor de huid.

Hoe werkt Sheabutter bij Eczeem?

Hydratatie: Eczeem gaat vaak gepaard met een droge huid. Sheabutter is een uitstekende moisturizer die diep in de huid doordringt en langdurige hydratatie biedt. Dit helpt de huidbarrière te versterken en vochtverlies te voorkomen.

Ontstekingsremmend: Sheabutter bevat cinnamiderivaten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit kan helpen om de ontsteking en roodheid die gepaard gaan met eczeem te verminderen.

Jeukverlichting: De verzachtende eigenschappen van sheabutter kunnen helpen de jeuk te verminderen, wat een van de meest hinderlijke symptomen van eczeem is.

Huidherstel: Dankzij de hoge concentratie aan vitamine A en E bevordert sheabutter het herstel van de huid en kan het helpen bij het verminderen van littekens en huidbeschadigingen die door krabben kunnen ontstaan.

 

  Gebruik van Sheabutter voor Eczeem

  Helaas heb ik (eigenaresse van Lilii Flora) een zoontje die al snel na zijn geboorte eczeem kreeg. We hebben van alles geprobeerd en zijn in het ziekenhuis geweest voor hulp. Het enige wat hielp was hormoonzalf, alleen wilde wij dit liever niet gebruiken.

  We gingen verder opzoek naar een natuurlijke huidverzorging en probeerde onze sheabutter. We kregen de eczeem snel onder controle en hij was snel klachtenvrij van zijn eczeem.

  Dit is hoe wij er voor zorgde dat wij zijn eczeem onder controle kregen:

  • Wij smeerde zijn huid meerdere keren per dag in, zodat zijn huid door de dag heen 'vettig' was, zodat de eczeem geen kans kreeg om zijn huid verder uit te drogen. Zo zorgde de sheabutter voor een beschermlaag op de huid.
  • Wanneer hij ging douchen/badderen/ zwemmen smeerde wij daarvoor de zwakke droge plekjes in met sheabutter zodat deze plekjes beschermt werden tegen het (zwembad)water.
  • Wanneer de eczeem onder controle was smeerde wij hem in de ochtend en in de avond in. Omdat wij zijn huid goed wilde blijven verzorgen, zodat de eczeem niet terug kon komen. In de tijden dat zijn weerstand lager was en we merkte dat zijn huid weer sneller droog werd zorgde wij er voor dat we de sheabutter weer vaker gingen smeren, om de eczeem tegen te gaan.

  Sheabutter of Frambozenzalf voor eczeemklachten?

  Voordelen van Shea Butter voor Eczeem:

  1. Diepe Hydratatie: Shea butter dringt diep door in de huid en biedt langdurige hydratatie, wat essentieel is voor het herstellen van een droge huid die vaak gepaard gaat met eczeem.
  2. Ontstekingsremmend: Bevat cinnamiderivaten die ontstekingen en roodheid kunnen verminderen.
  3. Jeukverlichting: De verzachtende eigenschappen helpen de jeuk te verminderen, wat een van de meest ongemakkelijke symptomen van eczeem is.
  4. Huidherstel: Rijk aan vitamines A en E, die de huid helpen herstellen en littekens verminderen.

  Wat is Frambozenzalf?

  Frambozenzalf wordt vaak gemaakt van frambozenzaadolie, een olie die wordt gewonnen uit de zaden van frambozen. Deze olie is rijk aan antioxidanten en essentiële vetzuren. Deze wordt toegevoegd aan de sheabutter. 

  Voordelen van Frambozenzalf voor Eczeem:

  1. Antioxidantenrijk: Bevat hoge niveaus van vitamine E en polyfenolen die vrije radicalen bestrijden en de huid beschermen.
  2. Omega-vetzuren: Rijk aan omega-3 en omega-6 vetzuren, die kunnen helpen bij het herstellen van de huidbarrière en het verminderen van ontstekingen.
  3. UV-bescherming: Biedt een natuurlijke bescherming tegen UV-straling, wat nuttig kan zijn voor mensen met eczeem die gevoelig zijn voor zonlicht.
  4. Kalmerend: Heeft verzachtende eigenschappen die de huid kalmeren en irritatie verminderen.

  Welke is Beter voor Eczeem?

  Beide producten hebben hun unieke voordelen voor de behandeling van eczeem, en de keuze tussen sheabutter en frambozenzalf hangt af van de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker.

  Sheabutter kan de voorkeur hebben als je:

  • Zeer droge huid hebt die intensieve hydratatie nodig heeft.
  • Op zoek bent naar een product dat gemakkelijk verkrijgbaar is en traditioneel wordt gebruikt voor huidproblemen.
  • De voorkeur geeft aan een dikke, romige textuur.

  Frambozenzalf kan de voorkeur hebben als je:

  • Voorkeur geeft aan een lichter product dat snel wordt opgenomen.
  • Extra antioxidanten en natuurlijke UV-bescherming wilt voor je huid.
  • Op zoek bent naar een product met een hoog gehalte aan essentiële vetzuren.

  Combinatie van Beide

  Voor optimale resultaten kun je overwegen om zowel sheabutter als frambozenzalf te gebruiken in je huidverzorgingsroutine. Bijvoorbeeld, je kunt sheabutter 's nachts gebruiken voor diepe hydratatie en frambozenzalf overdag voor bescherming en verlichting van ontstekingen. Door de gecombineerde voordelen van beide producten te benutten, kun je mogelijk een betere verlichting van eczeemklachten bereiken.

  Conclusie

  Zowel sheabutter als frambozenzalf bieden waardevolle voordelen voor het behandelen van eczeem. Terwijl sheabutter diepe hydratatie en huidherstel kan bieden, levert frambozenzalf antioxidanten en essentiële vetzuren voor ontstekingsremmende en beschermende effecten. Experimenteer met beide om te ontdekken welke het beste werkt voor jouw huid, en overweeg een combinatie om de voordelen van beide te maximaliseren. Natuurlijke remedies kunnen een effectieve aanvulling zijn op je huidverzorgingsroutine en bijdragen aan een gezonde, kalme huid.

  Hoewel het geen vervanging is voor medische behandelingen, kan het zeker helpen om de symptomen te beheersen en de huid gezond te houden. Probeer het eens en ontdek hoe deze natuurlijke boter je huid kan helpen kalmeren en herstellen.

  Terug naar blog